niedziela, 25 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI




Składniki:
(ponad 100 pierniczków)
- 550 g mąki tortowej lub poznańskiej (+ do podsypywania)
- 300 g miodu
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie :
Masło rozpuszczamy w rondelku- czekamy aż lekko przestygnie.
Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite.
Stolnicę posypujemy lekko mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince pamiętajmy o zrobieniu wykałaczką otworu przed upieczeniem. Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8- 10 min, 180 C bez termoobiegu.

Pierniczki przechowuję w szczelnie zamkniętych pojemnikach z kawałeczkami sparzonej skórki od pomarańcz. Po jakimś czasie są miękkie i cudownie pachną. Świeżość zachowują przez wiele miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz