wtorek, 25 czerwca 2019

CIASTO Z MORELAMI

Za każdym razem cieszę się, gdy uda mi się trafić przepis na coś słodkiego, co mi się udaje zrobić bez problemu.
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na ciasto z morelami.

Składniki:

6 jajek
400 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
240 ml oleju roślinnego
1 duży jogurt naturalny
2 tabliczki białej czekolady
750 g moreli
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy 

Przygotowanie:

Morele należy umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Jajka ubić z cukrem pudrem.
Do rondelka dodać 2 łyżki oleju i na małym gazie rozpuścić tabliczki czekolady. Najlepiej potrzymać garnuszek przez krótką chwilę na ogniu i odstawić na bok, wówczas czekolada się rozpuści, ale nie przypali.
Do jajek i cukru dodać jogurt, wanilię, skórkę z cytryny oraz pozostały olej - całość zmiksować. Powoli wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 
Formę można posmarować margaryną, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy a na wierzchu ułożyć morele (koniecznie przekrojoną częścią do góry). 
Piec ok. 40-45 minut. Jeśli ciasto będzie się od góry przypiekać to należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz